logo-wenneke.png text since Terug Cembalo Foto's Speeltafel(s) Systeemeisen Mp3-Demo's
Enkele opmerkingen bij het door u te downloaden clavecimbel.

Het clavecimbel is in 1981 gebouwd door een onbekende bouwer in Nederland.
Het clavecimbel is een één klaviers instrument dat bestaat uit twee 8 voet registers aangevuld met een luit op het voorste register.

De opname is gemaakt met onder andere de volgende apparatuur:

1e: 2 nieuwe AKG Perception 200 groot membraam condensator microfoons.
2e: een zeskanaals mixer Tapco Blend 6 van 2006.
3e: een eenvoudige computer met AMD Athlon 1600 MHz.
4e: een geluidskaart M-Audio 2496 Audiophile.

De wav-files zijn opgenomen in 16 bit met 44,1 kHz.
De stemming is gelijkzwevend.

De loops in de wav-files hebben we op een simpele manier gemaakt:
Na het uitsterven van de toon is enkele seconden stilte ingevoegd en hierop met CoolEdit versie 96 de loop geplaatst. Een loop op absolute stilte klopt namelijk altijd. Net voor het loslaten van de toets is dan nog een cue-punt ingevoegd wat voor Hauptwerk noodzakelijk is.
Het geluid van het voorste register start direct na het indrukken van een toets. Het achterste register begint ongeveer 20 msec. later. Op het echte instrument is dat ongeveer ook zo dachten wij.
Een Nederlandse clavecinist (Pierre de Ries) zegt dat dit effect (bij gekoppelde klavieren) bij lagere tonen groter zou moeten zijn dan bij de discant. In deze versie hoort U de "staggering" (verschil in aantokkelmoment) in principe gelijk over 't hele klavier. Wij hebben thans (nog) niet de mogelijkheden om e.e.a. wetenschappelijk te onderbouwen en/of op te meten, dan wel technisch uit te voeren. Graag uw commentaar. Wel heeft genoemde clavecimbelspeler gelijk dat deze waardes bij ons instrument niet altijd goed gelijk (consequent) zijn. Er wordt nog over nagedacht en aan gewerkt.

U ziet in Hauptwerk toch 2 klavieren. Naast het bovenklavier ziet u 2 labels "8va Bassa". Dit klavier geeft de gekozen registers een octaaf lager weer. U kunt dan de 5 laagste noten van het instrument toch bespelen door een bepaalde frase of noot met de linkerhand op het bovenklavier te spelen.

In plaats van registerknoppen hebben we gekozen voor combinatie-knoppen. Deze knopjes nu geven alle mogelijke combinaties weer en schakelen tegelijkertijd het onder- en bovenklavier:

1: Het voorste iets scherpe register.
2: Het achterste milde register.
3: De luit op het voorste register.
4: Het voorste en het achterste register samen.
5: De luit en het achterste register samen.
6: Alles uit.

Verder hebben we nog een (natuurlijk niet originele) zweltrede toegevoegd wat ons wel handig leek om het volume te regelen.

Door het gebruik van de nieuwe AKG microfoons is het geluid sterk verbeterd met als bijkomend nadeel dat de niet overweldigende staat van het instrument meer aan het licht komt. Wellicht kunt u er toch plezier aan beleven. De reacties die we krijgen zijn overwegend positief.

Het instrument gebruikt bij het laden in Hauptwerk ongeveer 300 MB geheugen exclusief Windows en Hauptwerk zelf.

We zouden het erg op prijs stellen om commentaar (zowel positief als negatief) van u te ontvangen om een volgende keer beter werk te kunnen leveren.

Contact

  Hauptwerk.nl is een initiatief van Sygsoft Holland. Inschrijving KvK 24400165. Laatst bijgewerkt 18-01-2024